Forum dyskusyjne o grach MMO: Mafia 2 Zaskoczyła Nas - Forum dyskusyjne o grach MMO

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Mafia 2 Zaskoczyła Nas

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Xerosis 

• Be a Pro
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów 15
  • SkądWiązów
  • Twoje MMONie mam
  • Nick w MMOXerosis
  • Nr GG 6006667

Napisano 30 August 2010 - 21:39

Dołączona grafika
Dnia 27 sierpnia została wydana Mafia 2 niestety 2K CZECH zaskoczyło Nas. Tyle lat czekania a mamy tylko 15 rozdziałów około 10 godzin grania na poziomie trudności ŚREDNI.
Oprócz misji głównych nie mamy nic do robienia oprócz sprzedawania samochodów na złomowisku za kasę lub obrabowywania sklepów.
W porównaniu do pierwszej części fabuła jest krótsza. Większym plusem tej gry jest grafika. W opcjach gry można ustawić fizykę "PhysX" daje to niesamowite efekty ale jedynie na kartach graficznych co ją obsługują. Mafie 2 dosięgły już niestety dodatki "DLC". Staje się powoli zmodowaną grą, na YouTube są już filmiki z dodawanych samochodów czy też innych podobnych rzeczy.
Moja ocena tej gry to 6/10 za krótką fabułę, według mnie gra jest warta kupienia.

#2 Użytkownik jest zalogowany   broda81 

• Quentin TORRENTino
  • Grupa: Przyjaciel
  • Postów 2946
  • SkądKatowice
  • Twoje MMOL2 Ceberus serv
  • Nick w MMOPerlaExport

Napisano 30 August 2010 - 21:45

Stary nie rozpisuj się tak, bo będziemy rok to czytać. Zupełnie przy okazji, lepsza krótka gra z wypasioną fabułą niż nudna gra z 1000 misji pobocznych(GTA4)

edit:kto mnie bezczelnie poprawia:P?
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Michi16 

• Czarnoksieżnik teoretyk
  • Postów 174
  • SkądZ miasta
  • Twoje MMOLoL, Granado Espada, Fist of Fu, Divine Souls
  • Nick w MMOMichi16/ Szkaradnik/ **B-ce/ EvilGuy/ EvilMichi16 itd...
  • Nr GG Top secret

Napisano 31 August 2010 - 01:30

Cytat

Moja ocena tej gry to 6/10 za krótką fabułę, według mnie gra jest warta kupienia.

Za długość obniżyłeś ocenę gry o 4 w skali 10? Chyba sobie kpisz. Poza tym wymieniłeś w tym "tekście" same negatywy, więc dlaczego niby ta gra ma być warta kupienia?

Cytat

Tyle lat czekania a mamy tylko 15 rozdziałów około 10 godzin grania na poziomie trudności ŚREDNI.

Wolę 10 godzin świetnej, odprężającej rozgrywki, niż 70 nudnej i wkurzającej. Zauważ że większość nowych produkcji właśnie taka teraz jest. Poza sandboxami i RPG'ami ze świecą szukać dłuższych tytułów.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Logic 

• Czarodziej
  • Grupa: Stały Bywalec
  • Postów 194
  • Twoje MMOLoL
  • Nick w MMOLogic, Mutero

Napisano 31 August 2010 - 01:53

Gra wciąga, dialogi nie są nudne, grafika cieszy oko i nie wieje monotonią :).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Altair 

• Czarodziej
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów 222

Napisano 31 August 2010 - 06:34

10 Godzin to krótko? kk
89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika. Jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Salek 

• maly szary czlowiek.
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 1196
  • Skądtu gdzie mocniej bije serce.
  • Twoje MMO-
  • Nick w MMO-

Napisano 31 August 2010 - 08:59

tak sie zastanawiam po przeczytaniu tego, czy to Twoim zdaniem jest recenzja ? bo nie ogarniam tego co Ty tam nabazrgrales. Z jednej strony to moglby byc krociotki opisik, ale po co ta ocena na koncu ? hmmm, chyba bede musial zwrocic sie do specjalistow, aby mi wytlumaczyli co to jest : )
i oddałbym wszystko za Jej jedno krótkie spojrzenie.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Drako95 

• eminencja doktor
  • Postów 596
  • SkądOlkusz
  • Twoje MMOróżnie
  • Nick w MMOteż różnie
  • Nr GG pisz na pw

Napisano 31 August 2010 - 09:39

Takie recki są teraz modne. Świat jest zabiegany, nikt nie ma czasu pisać o pierdołach.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   PlainLazy 

• Mistrz sztuki tajemnej
  • Postów 349
  • Twoje MMOAktualnie nie gram
  • Nick w MMOPlainLazy, D-fender

Napisano 31 August 2010 - 09:54

Z Mafią jest tak, jakby kolejna FIFA robili teraz 5 lat, a zawierałaby jedynie zupełnie dopieszczony tryb 'Be A Pro' i nadal była uważana za zajebistą grę i porównywana do pełnego trybów PESa. Mafia to średniak, nie oszukujmy się.

A pierwszy post to co najwyżej ocena z komentarzem :P

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Revolutio 

• Master
  • Grupa: Próbni Moderatorzy
  • Postów 1270
  • Twoje MMO.
  • Nick w MMO.

Napisano 31 August 2010 - 15:42

Ja w grę mam zamiar zagrać, i wydaje mi się, że będzie w co grać.
Dołączona grafika

#10 Użytkownik jest zalogowany   broda81 

• Quentin TORRENTino
  • Postów 2946
  • SkądKatowice
  • Twoje MMOL2 Ceberus serv
  • Nick w MMOPerlaExport

Napisano 31 August 2010 - 17:15

Plain a odkad istnieje PES na PC poza fanbojami kto uważa FiFa za wypas piłe?

Ja, ale w wersji na konsole. No i Fifa 2011 na PC ma byc juz next gen.- Dzz'
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   FreeQ 

• Your Nightmare
  • Postów 3127
  • SkądJa mam te narkotyki w ręku? :)
  • Twoje MMOBF3, ArmA2, L4D2, Red Orchestra 2
  • Nick w MMOFreeQ, DRIVER
  • Nr GG 6869863

Napisano 01 September 2010 - 13:04

A kto uwaza ze trzeba byc uposledzonym by grac w pilke nozna na komputerze?

Gram w gry ktore pozwalaja mi poczuc sie wyjatkowym. W noge se moge pograc na osiedlaku.

Co do Mafii. Gdyby miala tryb MP moze bym i kupil. Ale widac ze 2K Chech polecialo na maxa w kase.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
There's not much you could do or say to phase me, people think I'm a little bit crazy. And I could give a f*ck what category you place me.

Dołączona grafika
1000 postow 22.01.09 godz. 11.26... ale spamer :D
2000 postow 18.10.09 godz. 12.47... Spamer wymiatacz... lol :)
3000 postow 03.07.11 godz. 10.20... super, uber, pwn, own spamer :]

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Dzz 

• Electric Eye
  • Postów 2557
  • Twoje MMOBrak-Nie moj gatunek.
  • Nick w MMOj.w
  • Nr GG 7452999

Napisano 01 September 2010 - 13:21

Na kase? Wlasnie wydaje mi sie, ze olanie trybu multi to dobry wybor, bo mogli skupic sie na fabule i klimacie, a olac glupie randomowe strzelanki w multi. A jaka jest gra? Nie wiem, bo poki co za drogo jak dl amnie. Poczekam z rok az bedzie taniej.

Spawn, ale kto broni i grac w pilke na boisku i grac rowniez na kompie? Nie wiem jak ty, ale sa ludzie, ktorzy kochaja ten sport i nigdy nie maja dosyc. Ja grywam i na boisku (ze 2 razy w tygodniu), ale lubie tez popykac na kompie w jakiegos PES'a, czy niegdys we FIFA. Faktem jest, ze w realu jest duzo lepiej, ale nie ma co porownywac. To tylko gra komputerowa, a ze daje radoche? Tym lepiej.
Widziałem, jak wiara przenosiła miasta, jak odpędzała od ludzi śmierć i odwracała najgorsze przekleństwa. Cała ta Forteca została wzniesiona na wierze. Wiara była przekleństwem dla kobiety, której serce czepiało się nadziei, że kocha ją ktoś, kto nie kochał jej wcale. I ta sama wiara sprawiła, że pewien człowiek poszukiwał nieśmiertelności i znalazł ją. I ta sama wiara, sprawiła, że silący się na wymuszone pozy upiór zaczął uważać, że jest czymś więcej, jak tylko częścią mnie.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Drako95 

• eminencja doktor
  • Postów 596
  • SkądOlkusz
  • Twoje MMOróżnie
  • Nick w MMOteż różnie
  • Nr GG pisz na pw

Napisano 01 September 2010 - 15:30

Tylko ktoś mocno walnięty wydaje 120zł za 11h gry. No dobra można przejść 2 razy więc za dobę. Czyli mam wydać 120zł za max tydzień grania. W multi doszło by nawet 5 razy tyle czasu, a jak by było wciągające to nawet więcej.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Brozek 

• Mistrz sztuki tajemnej
  • Postów 411
  • Twoje MMO.
  • Nick w MMO.

Napisano 01 September 2010 - 18:39

Gra super przed chwilą ją ukończyłem tylko konieć smutny troche :?.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Dzz 

• Electric Eye
  • Postów 2557
  • Twoje MMOBrak-Nie moj gatunek.
  • Nick w MMOj.w
  • Nr GG 7452999

Napisano 01 September 2010 - 19:03

Brozek, tutaj sa osoby, ktore jeszcze w Mafie nie graly i ktore czytaja po kilka slow naraz, wiec jak chcesz zdradzac fabule, to zaznacz, ze za chwile bedzie spoiler!

Co do samej gry, to czytajac rozne opinie w sieci, czy tez w prasie, mozna wywnioskowac, ze gra ma swietna fabule i dobry klimat, ale za sama mechanika, rozgrywka sa srednie. Mi to nie przeszkadza, bo ja zawsze klimat i fabule stawiam na pierwszym miejscu, wiec do Mafia 2 kiedys sie dorwe. A ze Brozek dal spoiler, ze zakonczenie jest smutne, to tym lepiej, bo takie wlasnie uwielbiam (Torment, ty moj ulubiencu <3)
Widziałem, jak wiara przenosiła miasta, jak odpędzała od ludzi śmierć i odwracała najgorsze przekleństwa. Cała ta Forteca została wzniesiona na wierze. Wiara była przekleństwem dla kobiety, której serce czepiało się nadziei, że kocha ją ktoś, kto nie kochał jej wcale. I ta sama wiara sprawiła, że pewien człowiek poszukiwał nieśmiertelności i znalazł ją. I ta sama wiara, sprawiła, że silący się na wymuszone pozy upiór zaczął uważać, że jest czymś więcej, jak tylko częścią mnie.

#16 Użytkownik jest zalogowany   R3m4ke 

• Veni Vidi.. ale już nie Vici...
  • Grupa: Administratorzy
  • Postów 826
  • SkądRybnik
  • Twoje MMONie gram.
  • Nick w MMORemake
  • Nr GG pisz na pw

Napisano 01 September 2010 - 19:05

Usunąłem spoiler, ale na przyszłość, jeżeli już coś takiego robicie to używajcie tagu
[spoiler]Lorem Ipsum Sit Amet[/spoiler]

lub małego czerwonego przycisku z literką S w edytorze postów.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Dixell 

• Cham z manierami!
  • Postów 831
  • SkądGdańsk > Leeds
  • Twoje MMO-
  • Nick w MMO-

Napisano 01 September 2010 - 22:03

Jakis zaufany torrent jest ?
miriadel : (14 August 2011 - 19:36) Sam jesteś kurde wiocha cwaniak jeden i już miałem k**wa MUTACJE.

Dołączona grafika

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   FreeQ 

• Your Nightmare
  • Postów 3127
  • SkądJa mam te narkotyki w ręku? :)
  • Twoje MMOBF3, ArmA2, L4D2, Red Orchestra 2
  • Nick w MMOFreeQ, DRIVER
  • Nr GG 6869863

Napisano 02 September 2010 - 08:19

Wyświetl postUżytkownik Dzz dnia 01 September 2010 - 13:21 napisał

Na kase? Wlasnie wydaje mi sie, ze olanie trybu multi to dobry wybor, bo mogli skupic sie na fabule i klimacie, a olac glupie randomowe strzelanki w multi. A jaka jest gra? Nie wiem, bo poki co za drogo jak dl amnie. Poczekam z rok az bedzie taniej.

Spawn, ale kto broni i grac w pilke na boisku i grac rowniez na kompie? Nie wiem jak ty, ale sa ludzie, ktorzy kochaja ten sport i nigdy nie maja dosyc. Ja grywam i na boisku (ze 2 razy w tygodniu), ale lubie tez popykac na kompie w jakiegos PES'a, czy niegdys we FIFA. Faktem jest, ze w realu jest duzo lepiej, ale nie ma co porownywac. To tylko gra komputerowa, a ze daje radoche? Tym lepiej.

I o to chodzi... Nie chcieli wydawac kasy na 2 ekipe ktora by sie zajela MP. Nawet nowe GTA ma MP(cienkie ale ma). W tych czasach... gra na 10h i koniec? Toz to smieszne.

Wyświetl postUżytkownik Dixell dnia 01 September 2010 - 22:03 napisał

Jakis zaufany torrent jest ?

Masa. Ale jak cos to na PW :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
There's not much you could do or say to phase me, people think I'm a little bit crazy. And I could give a f*ck what category you place me.

Dołączona grafika
1000 postow 22.01.09 godz. 11.26... ale spamer :D
2000 postow 18.10.09 godz. 12.47... Spamer wymiatacz... lol :)
3000 postow 03.07.11 godz. 10.20... super, uber, pwn, own spamer :]

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   PlainLazy 

• Mistrz sztuki tajemnej
  • Postów 349
  • Twoje MMOAktualnie nie gram
  • Nick w MMOPlainLazy, D-fender

Napisano 10 September 2010 - 15:26

Po ostatniej premierze studia 2K Czech chyba nikt nie miał wątpliwości, że Mafia II będzie swoistą platformą dla kolejnych DLC. Ja, bynajmniej, nie miałem, choć po kilkuletnim dopracowywaniu, swoją drogą, świetnej gry fabularnej, zbiór kilkunastu popierdółkowatych misji zrobionych „na kolanie”, to coś czego się absolutnie nie spodziewałem.

W „Vendetcie” wcielamy się w tytułowego Jimmy’ego. Ten, choć twierdzi, iż w przeszłości był naprawdę miłym gościem, w związku z nieodpowiednimi kontaktami trafia do więzienia. „Los” chciał, że z paki udaje mu się uciec, a ten z doskonale przemyślanym planem zemsty rusza naprzeciw swoim byłym wspólnikom. Temat, co prawda oklepany, lecz dobrze zagrany mógłby być świetnym tłem dla świetnej… ummm

Czekaliście na rozdziały stopniowo potęgujące świetnie napisaną fabułę niczym ta z podstawki? Tak? Wrrrrrrong. Po wyjściu z więzienia mamy do dyspozycji ten sam otwarty świat, te same sklepy, warsztaty samochodowe, mieszkania i kilka misji do wyboru… „Czekaj, czekaj… mieszkania?” Bynajmniej, możemy bez problemu wejść na przykład do rezydencji Vito czy domu Joe. O ile te, wystarczająco gęsto rozmieszczone mogą okazać się przydatne przy zapisywaniu stanu gry, dostęp naszego łysego zabijaki do chociażby mieszkania Marty’ego to fabularny strzał w stopę.

Dołączona grafika

Wracając do wspomnianych misji – 2K Czech tym razem uznało wątpliwą wyższość rozgrywki nad fabułą. W rzeczywistości jest to zbiór znanych już elementów, okraszonych średnio-słabym wątkiem fabularnym w wydaniu arcadowym. Jedna lub dwie misje są zawsze dostępne na mapie, a my możemy podjechać i zaakceptować jedną w dowolnym czasie. Jeżeli po przeczytaniu powyższego zdania przyszło wam na myśl Grand Theft Auto… Wrrrrong. Każdą misję rozpoczyna krótki opis tego, co za chwilę zrobimy, na tle, co prawda dosyć fajnych artworków. Jakkolwiek dobre by one jednak nie były, a zadania emocjonujące – dwa zdania na krzyż w porównaniu do świetnie zagranych i wyreżyserowanych cut-scenek z podstawki wypadają naprawdę cieniutko.

Próbując zachować dla siebie nie zawsze poprawnie politycznie zdanie na temat formy zleceń z JV, zaczynamy rozgrywkę właściwą. Jako, że przez dwa tygodnie w Empire City nie przybyło zbyt wiele zadań do wykonania, Jimmy staje się własnym zleceniodawcą. Jak na złość, sytuacja nie pozwala twórczo wykazać się łysemu, bo dziwnym trafem przyjdzie nam wykonać misje bliźniaczo podobne do tych zlecanych Vito(najwidoczniej mają ze sobą więcej wspólnego, niż tylko mieszkanie ;)). Jest kradzież samochodu, skopanie kilku tyłków, dewastację czyjegoś mienia, „złożenie propozycji nie do odrzucenia” itd. Co by nie było za smutno, Czesi podrasowali samą rozgrywkę, dodając prawdziwie arcadową punktację. System, co rusz nagradza nas za headshoty czy wysadzanie pojazdów. Wszystko ładnie pięknie, tyle, że połączenie zegara (wszystkie misje wykonujemy na czas) ze słabym systemem coverów i brakiem możliwości strzelania z samochodu, podnieść ciśnienie może nam jedynie ze złości.

Dołączona grafika

Jakby tego było mało, pojawiły się zupełnie przeze mnie niezauważalne w podstawce, błędy. Tych doświadczyłem już kilka po ledwie kilkunastu minutach gry. Dostajemy na przykład ponad 2 kafle za, jak wynika z opisu fabuły, zawiezienie sąsiadowi prezentu na nową drogę życia. Ponadto, gdy w innej misji kradniemy samochód z parkingu, siedzi w nim facet, który po opuszczeniu wozu nie robi dosłownie nic. Ma w nosie to, że właśnie został okradziony i po prostu sobie stoi. Nawet pomijając fabularne wtopy, o których już mówiłem, błędów rzucających się w oczy jest kilkanaście, a tych podczas tworzenia tak krótkiego wątku fabularnego nie powinno być w ogóle.
Rzecz jasna, Jimmy’m można się całkiem dobrze bawić, a luźna forma dodatku automatycznie daje nam poczucie swoistej bezkarności. Brak konsekwencji - na przykład w postaci gliniarzy goniących nas przez cały rozdział - pozwala całkowicie wcielić się w chłopca od brudnej roboty, a nowe pomysły na kradzieże i rozboje do głowy przychodzą same. Oprócz pewnej miodności płynącej z samej gry możemy sprawdzić się na leadboardach z poziomu platformy Steam. Pomysł jest co prawda stary jak świat, lecz w połączeniu z istnie zręcznościowym systemem zadań drabinki sprawdzają się całkiem nieźle.
Niestety, nawet gdyby udało nam się całkowicie zapomnieć o świetnej, acz pociętej (RIP H.T.) podstawce, „Jimmy’s Vendetta” za całe 30 złotych wciąż przywodzi na myśl rozbój w biały dzień.

+ obecność leaderboardów
+ klimat
+ swoiste poczucie bezkarności
+ ciekawe artworki
+ średnio-...

- słaby wątek fabularny
- sporo błędów
- brak cut-scenek
- krótko
- robimy praktycznie ciągle to samo

Ocena: 4.1

#20 Użytkownik jest zalogowany   R3m4ke 

• Veni Vidi.. ale już nie Vici...
  • Grupa: Administratorzy
  • Postów 826
  • SkądRybnik
  • Twoje MMONie gram.
  • Nick w MMORemake
  • Nr GG pisz na pw

Napisano 10 September 2010 - 15:59

Czytałem jedną rekcę tego DLC chyba na gameplay.pl, ale ta jest o niebo lepsza. Świetna robota Plain, to jest prawdziwy tekst, mimo, że mało nie straciłem pęcherza, doczytałem do końca z czystą przyjemnością.

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2